Cryptolocker- virus periculos blocheaza fisierele si cere bani pentru deblocare


image007Cryptolocker este o noua amenintare informatica foarte periculoasa, semnalata in Romania in urma cu 3 saptamani, a carei frecventa de aparitie creste. Virusul cripteaza documentele din computer si cere bani utilizatorului pentru decriptarea lor. Daca plata nu este facuta, fisierele raman criptate definitiv.  Virusul tinteste utilizatori individualii si companii, dar este cu atat mai periculos cu cat poate bloca accesul la fisiere importante pentru organizatii.

Odată instalat în calculator, virusul se autoadaugă în lista de programe pe care sistemul de operare le încarcă de fiecare dată când utilizatorul se conectează. Inflitrat în sistem, Cryptolocker încearcă să stabilească o conexiune web cu unul dintre serverele de unde este controlat, iar acesta generează o cheie publică și una privată pentru a cripta fișierele și apoi pentru a cere bani de la victime.

Criptografia cu pereche de chei publică-privată folosește două chei diferite: una publică prin care sunt criptate fișierele și alta privată, care le decriptează. Cheia publică permite oricui să cripteze fișiere în numele utilizatorilor de computer, dar numai aceștia le pot decripta cu ajutorul cheii private.

Cryptolocker criptează documente în formate comune inclusiv cele realizate in Microsoft Office sau baze de date Access.

Cele mai multe tentative de atac au fost înregistrate până acum în SUA, Germania și Marea Britanie.

Pentru a vă proteja de infecția cu acest virus vă recomandăm folosirea unei soluții de securitate performante și actualizate la zi; Bitdefender Total Security protejează chiar și împotriva versiunilor necunoscute ale virusului. De asemenea, vă recomandăm să nu accesați fișierele executabile primite pe email și să evitați accesarea link-urilor suspecte.

Advertisements

2 Responses to Cryptolocker- virus periculos blocheaza fisierele si cere bani pentru deblocare

  1. tink3rbe11 says:

    Reblogged this on Tink3rbe11's Blog and commented:
    Atentie!

  2. Lady says:

    Reblogged this on Blogul unei Lady and commented:
    Fiti informati!

%d bloggers like this: