RSS

Bitdefender: 40% din aplicațiile de pe iPhone știu unde ești și o cincime știu pe cine suni

25 Jun

Una din cinci aplicații gratuite pentru iOS, analizate de specialiștii Bitdefender, pot să acceseze lista de contacte a telefonului fără niciun avertisment, relevă informațiile colectate de echipa de cercetare a liderului pieţei locale de soluţii antivirus.[…]

Procentul este cu atât mai alarmant cu cât informațiile ar putea deveni accesibile unor terți, cum ar fi companii ce derulează campanii publicitare.

Un posibil motiv pentru care aplicațiile ar putea accesa lista de contacte ar fi să transfere informații către conturile de social media – un argument plauzibil, având în vedere că 16,3% dintre ele se pot conecta la Facebook.

’’Având în vedere că nu toate aplicațiile au un comportament corect, este posibil ca unele dintre ele să acceseze informații pentru alte motive decât cele declarate, despre care putem doar specula. Nu putem fi siguri de comportamentul unei aplicații decât după o analiză amănunțită. Este însă important pentru utilizator să știe dacă o aplicație îi accesează lista de contacte sau dacă îi monitorizează locația, mai ales dacă aceste informații nu sunt relevante pentru ceea ce face de fapt aplicația’’, a declarat Cosmin Sandu, Product Manager, Bitdefender.

Datele au fost colectate în urma analizei unui număr de peste 65.000 de aplicații din toate categoriile, aflate în top pe App Store.

Rezultatele mai relevă că aproximativ 41% dintre aplicațiile gratuite pentru iOS pot urmări locația utilizatorului. Această caracteristică este una controversată, întrucât poate ajuta la afișarea reclamelor în funcție de poziția geografică și poate reprezenta o unealtă deosebit de utilă în construirea campaniilor de marketing ale companiilor.

Datele Bitdefender arată că numai 57,5% din aplicațiile analizate criptează datele stocate, astfel încât tot ceea ce utilizează soft-urile respective să fie păstrat în siguranță pe terminal, fără riscul de a fi vizualizat sau utilizat de altcineva.

 
Comments Off on Bitdefender: 40% din aplicațiile de pe iPhone știu unde ești și o cincime știu pe cine suni

Posted by on June 25, 2012 in Stiri IT

 

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.

 
%d bloggers like this: