Prima zi cu Windows 8: ferestrele lasa locul unui perete transparent


Windows 8 ar putea reprezenta pentru Microsoft cea mai importantă schimbare de design de la Windows 95 încoace.[…] Prima ediție de test a noului sistem de operare, lansată în această dimineață, aduce în prim plan noua interfață tactilă a sistemului de operare dominant la nivel global și este doar o gustare din festinul digital care va fi lansat anul viitor.

Instalare
Fiind o versiune de test pre-beta, deci încă plină de defecte, nu mă voi referi în acest material nici la performanța, nici la stabilitatea noului sistem de operare. Totuși, voi începe prin a descrie procesul de instalare, care aduce o primă noutate: un nou tip de ecran albastru. Pentru a ține dezordinea digitală inerentă unui sistem de operare nefinalizat sub control, am încercat pentru început să instalez sistemul pe un computer “virtual”, creat în interiorul sistemului meu de zi cu zi. Astfel am făcut cunoștință și cu primul ecran albastru al noii generații de Windows, care încă nu este compatibilă cu mediul de virtualizare în care am încercat să o pornesc. Nici o problemă, nu mă așteptam să reușesc din prima încercare, dar emoticonul supărat și mesajul de eroare surprinzător de “uman” sunt o primă dovadă că Microsoft începe să renunțe la din ce în mai multe dintre năravurile care au măcinat nervii utilizatorilor mai puțin tehnici de-a lungul anilor.

Odată pornit procesul de instalare, lucrurile au continuat fără nici un incident: pașii sunt destul de asemănători cu cei din ediția precedentă, iar în mai puțin de 20 de minute sistemul îmi cerea să mă identific cu un cont de utilizator Microsoft Live! sau să creez un cont de utilizator local. Încă de la prima vedere, noul sistem de operare arată că va fi extrem de conectat la serviciile din “nor” ale companiei din Redmond, dar am optat totuși pentru un cont local de utilizator.

Noua interfață

Încă de la anunțul noului sistem de operare, Microsoft a spus clar că acesta va avea două interfețe distincte, una optimizată pentru operare tactilă și una extrem de similară celei folosite de actualul Windows 7. Versiunea de test lansată astăzi pune accent în mod deosebit pe modul tactil al sistemului, pe care pentru moment l-am testat folosind un mouse și o tastatură. Numit ”Metro”, noul design este aproape identic cu cel din OS-ul mobil al Microsoft, Windows Phone 7.

Bara de start dispare, pictogramele dispar și ele, aproape toate elementele familiare utilizatorilor de Windows sunt înlocuite de altele noi, cu noi convenții de operare. În locul clasicelor iconuri, Microsoft a integrat în noul design un careu de pătrate și dreptunghiuri, fiecare reprezenând o aplicație, dar nu doar atât. Dacă un pătrat funcționează mai mult sau mai puțin ca un icon clasic, majoritatea dreptunghiurilor sunt interactive și afișează informații în timp real: utilizatorul are acces dintr-o privire la multe date importante, de la starea vremii la cotațiile bursiere, la cele mai noi mesaje de pe twitter sau Facebook, fără să trebuiască să pornească o aplicație.

Odată ce unul dintre dreptunghiuri este apăsat, aplicația din spatele său pornește pe întreg ecranul, iar revenirea la ecranul principal se face apăsând tasta Windows, la fel ca pe telefoanele cu Windows Phone 7. Meniurile clasice, butoanele de control al ferestrelor, bara de aplicații, chiar și butonul de start, toate au dispărut în noua interfață Metro. Aplicațiile folosesc toți pixelii de pe ecran în noul mod de afișare, iar comutarea între programe se face fie prin combinația de taste Alt-Tab, fie prin revenirea la ecranul principal. Totuși, dacă mișcăm cursorul în colțul stânga-jos al ecranului, un buton de start este invocat în locul celui clasic, dar nu cu funcțiile cu care eram obișnuiți: noul buton permite utilizatorilor să pornească o căutare, să modifice setările aplicației curente sau să dea ”share” pe Facebook sau Twitter, dacă aplicația activă suportă acest lucru.

Meniurile aplicațiilor, invocate acum cu butonul de click-dreapta al mouse-ului, sunt poziționate în partea de jos a ecranului, iar opțiunile configurabile sunt semnificativ mai puține decât în edițiile precedente de Windows. Dintre aplicațiile care vin preinstalate în OS, am apreciat în mod deosebit agregatorul de știri dezvoltat de Microsoft. Cu o interfață extrem de elegantă și o ergonomie foarte bună, programul Headlines este poate cel mai bun studiu de caz pentru noua generație de aplicații pentru Windows: navigarea se face exclusiv orizontal, informația este prezentată clar, folosind forme geometrice și culori contrastante, iar operarea este extrem de simplă. Parcurgerea celor mai noi știri mi s-a părut mai apropiată de modul de citire al unei reviste decât al unui program de calculator, iar acest lucru merită lăudat. Sursa Stylereport.ro

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: